Eerder schreven we een blog artikel over opkomende nieuwe social media kanalen Instagram en Snapchat. Inmiddels zijn beide in een mum van tijd uitgegroeid tot dagelijkse kost. Advertenties op Instagram heeft iedereen inmiddels wel gezien en hierdoor wordt dit kanaal gebruikt voor nieuwe online marketing. Voor snapchat ligt dat anders. Er is voor eigenlijk geen mogelijkheid voor marketing doeleinden als je alleen de App gebruikt. Toch zijn er manieren om Snapchat wat interessanter te maken voor jou bedrijf: Snapchat geofilters

Wat is er mogelijk met Snapchat voor bedrijven?

Snapchat is content gebaseerd, wat wil zeggen dat je zelf content moet maken om interessant te zijn. Langzaamaan weten de grotere Nederlandse bedrijven het ‘snappen’  te vinden. Merken als Audi, McDonalds, en MTV zijn zich ervan bewust dat Snapchat de jongere doelgroep kan bereiken. Met ‘jongere’ bedoelen we inmiddels de categorie van 15 t/m 35 jaar. Vorig jaar waren de meeste Snapchat gebruikers niet ouder dan 25 jaar, maar daar is dus inmiddels ook verandering gekomen.

Buiten het maken van content in de vorm van video’s, foto’s en getekende invulling is het sinds kort ook mogelijk om met geofilters te werken.

Wat is een Snapchat geofilter?

Het gebruik van filters is bij Snapchat gebruikers wel bekend. Door na het maken van een video of foto naar links of rechts te swipen activeert men de beschikbare filters. Vaak maakt dit de foto of video net wat mooier, maar buiten de look van de foto zijn er ook andere filters: geofilters.
Dit zijn speciaal gemaakte afbeeldingen, welke gebaseerd op locatie, kunnen worden ‘geplakt’ op je foto of video.

Snapchat geofilter

Snapchat Geofilter voorbeelden, gebaseerd op locatie

Is een geofilter interessant voor mijn bedrijf?

Snapchat biedt marketeers de mogelijkheid om voor events, wedstrijden, festival, etc. tijdelijke geofilters te plaatsen. Dit maakt Snapchat een onderdeel van nieuwe digitale marketing. Doordat je filter is gekoppeld aan een bepaalde locatie, krijgen alleen de Snapchatters die zich in die locatie bevinden de mogelijkheid om je event filter te gebruiken. Dit geeft een bepaalde vorm van exclusiviteit, wat een aangenaam resultaat voor je merk kan opleveren.

Bedenk je dus volgende keer dat je een event hebt voor een ‘jonge’ doelgroep, om tijdig je geofilter aan te vragen.

Helaas is het nog steeds lastig om na je event de resultaten te analyseren. Snapchat geeft geen mogelijkheid om te kunnen zien door wie of hoeveel keer je geofilter gebruikt is.

Wat zijn Snapchat Community geofilters?

De (tijdelijke) event filters zijn een betaalde oplossing om je doelgroep te bereiken, maar Snapchat heeft voor gemeenschappen ook een gratis mogelijkheid om geofilters toe te voegen. De meest bekende vorm hiervan is om een filter van je woonplaats te maken en deze bij Snapchat aan te melden. Let wel op dat er een lijst met regels is waar je aan dient te voldoen voordat je filter goedgekeurd zal worden.

Een voorbeeld van zo’n filter maakte we voor onze vestigingsplaats Reeuwijk:

Snapchat woonplaats

 

Update 17-05-2016:

Inmiddels is ook de Boskoopse Snapchat geofilter beschikbaar. Let erop dat je locatievoorzieningen aan staan als je van geofilters gebruikt wilt maken.