bekijk projecten
Blog

8 Dingen die je van heatmaps kunt leren

Strategie

Wil jij precies weten waar de bezoekers van je website op klikken? Op welk deel van een link of afbeelding en hoeveel keer? Je kunt hiervoor heatmaps gebruiken om simpel te kunnen zien wat er op je website gebeurt. Ideaal voor het analyseren van je bezoekers en om je website of webshop te optimaliseren.

De belangrijkste content moet bovenaan je pagina staan

Bezoekers scrollen wel, maar niet graag. De attentie verslapt snel en het is daarom zaak om je belangrijkste content bovenaan je pagina te plaatsen. Via heatmaps kun je snel zien wat populair is op je pagina, waardoor je met de volgorde kunt spelen.

Wat je ziet is wat je koopt

Wanneer bezoekers afgeleid zijn of haast hebben kopen ze het product dat er visueel het best uit ziet, wat in het oog springt. Optimaliseer je website dus om bezoekers makkelijk te laten vinden wat ze zoeken (of wat je het liefst wilt verkopen).

Mensen kijken naar links

Meerdere studies wijzen uit dat pagina bezoekers meer attentie hebben voor de linkerkant van je pagina, dan voor de rechterkant. Gebruik deze data om je belangrijkste informatie dus vooral aan de linkerkant van je website te positioneren.

Banners (of alles wat er op lijkt) zijn killing

Pas op dat je geen belangrijke content plaats in de buurt van banners, advertenties of items die op advertenties lijken. Hoewel het geen reclame hoeft te zijn, interpreteren bezoekers dit wel zo en zullen ze dit stuk van de website snel overslaan en niet lezen.

heatmap-banners

Verlaat de grote sliders

Hoewel het er vaak gelikt uit ziet (wanneer je de juiste foto's en video's gebruikt), zijn sliders op je home pagina niet goed voor de statistieken. Pagina bezoekers scharen dit vaak onder banners/ads en lezen eroverheen. Er zijn ook gevallen bekend dat het wel werkt, maar hierbij moet extra aandacht besteed worden dat de inhoud geen enkele overeenkomst moet hebben met reclame.

Ouderen maken twee keer zo veel fouten als tieners

Wanneer je ouderen als doelgroep hebt dien je daar rekening mee te houden op je website. Ouderen maken bijna 2x zoveel fouten bij het uitvoeren van simpele taken op een website dan jongeren (-25). Maak je website gebruiksvriendelijker, want wat voor jou simpel lijkt is voor ouderen vaak een hele opgave.

Gebruik foto's en video's

heatmap-foto

Mensen zijn visueel. Websites die goed gebruik maken van visueel beeld in de vorm van foto's en video's kunnen makkelijker bezoekers converteren naar betalende klanten. Een goed uitgezochte foto of video is bijna altijd een goed idee.

Test en analyseer

Wees niet bang om te testen (en mogelijk te falen). Test bijvoorbeeld de positie van je knoppen, afbeeldingen, teksten of de kleuren ervan. Wanneer je dit niet test zul je nooit weten of je misschien je klanten beter kunt bereiken en je gebruikers gemak kunt optimaliseren. Heatmaps helpen je hierbij om precies een beeld te krijgen van wat het best werkt, waardoor dit makkelijk te analyseren is.

Heb je vragen over heatmaps of wil je ze direct zelf toepassen, neem dan contact op.